Τρομοκρατία

Τρομοκρατία

Την εικόνα της Ελλάδας χαρακτήρισαν τα τελευταία είκοσι επτά χρόνια αλλεπάλληλες απεχθείς τρομοκρατικές πράξεις.

Κι αυτό, παρόλο που οι πράξεις αυτές ήταν αντίθετες προς τη θέληση του ελληνικού λαού, ο οποίος καταδικάζει τη βία, την αυτοδικία, την αναίρεση του κράτους δικαίου. Ήρθε πια η ώρα οι ένοχοι να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

Η τρομοκρατία άφησε πίσω της πολλά αθώα θύματα και προκάλεσε πόνο σε πολλούς ανθρώπους. Πολλές οικογένειες βίωσαν τραγικά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, υπέφεραν και αντιμετώπισαν τα γεγονότα με αξιοπρέπεια και πόνο. Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες αυτές, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αποκαλύψεις ξυπνούν και πάλι τραυματικές εμπειρίες.

Μαζί όμως με τις οικογένειες των θυμάτων υπέφερε και η χώρα. Η Ελλάδα δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα στο κύρος της. Τα πυρά κατευθύνθηκαν και ενάντια στη δημοκρατία. Η τρομοκρατία ήταν ένα στίγμα για τη Μεταπολίτευση. Ήταν μια βαριά σκιά πάνω στην καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος. Κάθε απόπειρα, κάθε επίθεση, κάθε δολοφονία ήταν μια βίαιη πρόκληση, μια επίθεση χωρίς πρόσωπο ενάντια στη δημοκρατία, στους θεσμούς της και τη δημοκρατική λαϊκή θέληση. Τη δημοκρατία αυτή, που όλοι μας, απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις, αγωνιστήκαμε να εγκαθιδρύσουμε, να στεριώσουμε και να κρατήσουμε ισχυρή.

Σήμερα η δημοκρατία μας, πιο ισχυρή από ποτέ, απαντά σε αυτή τη βίαιη πρόκληση, χωρίς να καταφύγει στη βία και την καταστολή. Απαντάμε με τη συνεπή και σταθερή εφαρμογή του νόμου. Η δημοκρατία είναι αυτή που πατάσσει την τρομοκρατία. Έχει τη δύναμη, έχει τη θέληση, έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από το στίγμα της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι για την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογία που να «νομιμοποιεί» το φόνο. Καμία ιδεολογία δεν «νομιμοποιείται», όταν θέλει αυθαίρετα να επιβάλει στη δημοκρατία να ζει υπό τη σκιά του φόβου και της απειλής.

Συνεχίζουμε σταθερά και αποφασιστικά την προσπάθεια για τη ριζική πάταξη της τρομοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα γιατί εργαστήκαμε με σχέδιο. Εργαστήκαμε πολλά χρόνια για να θέσουμε τώρα τις βάσεις γι’ αυτές τις σημερινές εξελίξεις. Δεν εργαστήκαμε με δογματικές προσεγγίσεις. Δεν προχωρήσαμε με προκαταλήψεις, πιστεύοντας ότι πρέπει εκεί κάπου να είναι οι ένοχοι. Προχωρήσαμε με συστηματική εργασία, αναλύοντας τα στοιχεία. Με σύνεση. Με χαμηλούς τόνους. Με αποφασιστικότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές για τη μεγάλη προσπάθεια και τα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είναι εδώ μαζί μας, για τη συνεπή και συνεχή καθοδήγηση των διωκτικών αρχών.

Η προσπάθεια αυτή, η προσπάθεια όλων μας, συνεχίζεται. Συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς. Προχωράμε στα επόμενα βήματα για να πετύχουμε το στόχο μας. Και θα τον πετύχουμε. Ο στόχος μας είναι να ρίξουμε άπλετο φως σε κάθε σκιά, σε κάθε πτυχή του φαινομένου. Να καταστήσουμε έτσι τη δημοκρατία μας ακόμη πιο ισχυρή. Ο στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του ελληνικού λαού και να αναδείξουμε έμπρακτα τη χώρα μας ως μία από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο.

Όμως, για να γίνει αυτό, για να ολοκληρωθεί και να κατοχυρωθεί αυτή η επιτυχία, απαιτείται η συνεχής προσπάθεια και η συμβολή όλων μας.

Ζητώ και πάλι απ’ όλα τα κόμματα, απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης, από όλους τους πολίτες, να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη σύνεση. Να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα. Είναι κίνδυνος που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά. Χρειάζεται από σήμερα και για το επόμενο διάστημα ακόμα υπεύθυνη στάση από όλους. Δεν βοηθούν την προσπάθεια οι ανυπόστατες φήμες. Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα οι λίγοι -ευτυχώς- εκείνοι που δείχνουν να καλλιεργούν, να αναπαράγουν και να επενδύουν σ’ αυτές τις ανυπόστατες φήμες. Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρήσει οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της μεγάλης αυτής προσπάθειας στο βωμό της μικροπολιτικής ή του εντυπωσιασμού. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα.

Ακόμη, δεν βοηθά και διαφωνώ κάθετα και κατηγορηματικά με το στιγματισμό οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου. Ο κοινωνικός χώρος της ευρύτερης Αριστεράς έχει αγώνες, έχει περγαμηνές κι έχει προσφορά στον τόπο. Άλλωστε, ξέρουμε ότι στον τόπο μας η βία έχει πολλές και διαφορετικές ρίζες.

Ο ελληνικός λαός είναι και θα είναι ενωμένος σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας και την ισχυροποίηση της δημοκρατίας μας.

Θα αποκαλύψουμε κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Θα χυθεί άπλετο φως. Θα συνεχίσουμε και θα αποκαλύψουμε όλους τους υπεύθυνους για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Οι τρομοκράτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Δεν έχει νόημα η νίκη απέναντι στην τρομοκρατία, αν συνοδευτεί από έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νίκη απέναντι στην τρομοκρατία θα είναι νίκη της δημοκρατίας, νίκη της ευνομούμενης πολιτείας. Θα είναι νίκη της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που προχωρά στο μέλλον πιο ισχυρή και επιβεβαιώνει με τα βήματά της την πρόοδό της και σε αυτό τον τομέα. Επιβεβαιώνει ότι αλλάζει σελίδα. Επιβεβαιώνει ότι κατοχυρώνει τη θέση της ως σύγχρονης και ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας.

Από το βιβλίο «Στόχοι, στρατηγική, προοπτικές» (σσ. 442-445, εκδ. ΠΟΛΙΣ, 2007)